wtorek, 13 marca 2012

Chałka


 Dzisiejszym bohaterem jest chałka. Odgrywa pierwszoplanową rolę i z pewnością nominowana będzie do pierwszej nagrody. Ciasto drożdżowe zawsze jest przyjemne w przygotowaniu, ale to zasługuje na wszelkie ochy i achy. Pięknie wyrasta, a po upieczeniu jest bardzo lekkie i puszyste. Chałka jest raczej niesłodka, ale to działa na jej korzyść. Odrobina dżemu, kawa.. i pyszne śniadanie gwarantowane! Przepis pochodzi ze strony Cincin i jest godny polecenia.

 Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej tortowej
0,25 szkl cukru
25 g świeżych drożdży
0,75 szkl mleka
100 g masła
2 jajka
0,5 łyżeczki soli (płaskiej)
cukier kryształ i ciemny cukier trzcinowy do posypania po wierzchu

 Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z połową mleka, łyżką mąki i cukru. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy ciepłe mleko, rozpuszczone masło, drożdże, 1 całe jajko i 1 żółtko. Wyrabiamy miękkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek i zaplatamy z nich warkocz. Bułkę przekładamy do formy posmarowanej masłem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośniętą bułkę smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20-25 minut.

sobota, 10 marca 2012

Kurczak z pieczoną papryką


  Przedstawiam Wam kolejne danie z moich ulubionych "Przepisów Pani Luśki". Jest pyszne i pięknie pachnie. Pieczona papryka dodaje niesamowitego aromatu. Pomidory łamią łagodny smak kurczaka, bazylia wprowadza lekką ziołową nutę, a ser zapewnia nieco aksamitności. Smaki wszystkim doskonale znane, zaskoczyły mnie w tym zestawie. Są niemal wykwintne. Może to zasługa pieczonej papryki..? Choć nie dominuje, zapewnia ucztę dla podniebienia. Polecam!

 Składniki:
4 filety z kurczaka
2 czerwone papryki
2 pomidory
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
100 g sera żółtego
oliwa z oliwek
sól, pieprz

 Wykonanie:
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, czyścimy i układamy na blasze do pieczenia wewnętrzną stroną na dół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C i pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy paprykę i zdejmujemy z niej skórkę. Jeśli nie możemy jej łatwo zdjąć, gorącą paprykę zawijamy w wilgotną ściereczkę i po 2-3 minutach zdejmujemy skórkę. Paprykę kroimy w paski, bazylię drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Paprykę, pomidory i bazylię mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojonym w paski serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wykładamy na nie masę paprykowo-pomidorową, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 20 minut.