wtorek, 7 września 2010

Ślimaki z sezamem


  Kupimy sezam? Już kilka razy zostaliśmy obdarowani chlebem, ciastem i innymi smakołykami właśnie z sezamem. Sezamowe wypieki zachęciły mnie do wypróbowania bułeczek, które znalazłam na stronie Moje Wypieki. Bardzo delikatne, lekko maślane.. Sezamowe ziarenko jest prawdziwą skarbnicą smaku. Tak niewielkie, a tak bogate. A więc "Sezamie, otwórz się!"

 Składniki:
3 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru
12 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek roztopionego masła
250 ml mleka
2 jajka
sezam

 Dodatki: 
Blacha o średnicy 35x30 cm wyłożona papierem do pieczenia.

 Wykonanie:
W większym naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy 1 roztrzepane jajko, mleko i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto i wstawiamy je do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy na 16 części. Każdą z nich wałkujemy do uzyskania cienkiego placka o owalnym kształcie. Rozwałkowany placek smarujemy pozostałym roztopionym masłem i zwijamy jak naleśnik, wzdłuż dłuższej osi. Tak powstały rulonik zwijamy na kształt ślimaka, koniec zakładając pod spód. Bułeczki przekładamy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem bułki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

0 komentarze:

Prześlij komentarz