Opiekacz do kanapek czeka bezczynnie.. Dajcie mi coś do opiekania! Choć jedną kromeczkę.. Dobrze więc. Dostaniesz chlebek, który czekał na swój dzień już od jakiegoś czasu. Szkoda, że tak długo, bo warto było go upiec. Pobił smakiem i łatwością przygotowania kilka innych chlebów i jestem pewna, że właśnie dzięki niemu opiekacz długo bezrobotny nie zostanie. Liska nazwała go swoim ulubionym i teraz wiem dlaczego..
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 650
60 g mąki krupczatki
250 ml ciepłej wody
20 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżeczki miodu
4 g suchych drożdży lub 17 g świeżych
7 g soli
350 g mąki pszennej typ 650
60 g mąki krupczatki
250 ml ciepłej wody
20 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżeczki miodu
4 g suchych drożdży lub 17 g świeżych
7 g soli
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy miód, olej, masło oraz wodę i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto w miarę wyrabiania robi się coraz bardziej elastyczne, ale pozostaje miękkie. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie przenosimy ciasto do formy keksowej posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Przykrywamy folią i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 25 minut.
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy miód, olej, masło oraz wodę i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto w miarę wyrabiania robi się coraz bardziej elastyczne, ale pozostaje miękkie. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie przenosimy ciasto do formy keksowej posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Przykrywamy folią i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz