Moja kolejna potrawa, którą dodaję do akcji Jedzmy kaszę zawiera piękne, zdrowe i pyszne ziarna. Pęczak w połączeniu z garścią warzyw i oliwą z oliwek tworzy ciekawe połączenie smaków. Godny polecenia dodatek do kanapki.
Składniki:
1 szkl pęczaku
2 ogórki kiszone
1 papryka zielona
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 marchew
50 g żółtego sera
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 szkl pęczaku
2 ogórki kiszone
1 papryka zielona
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 marchew
50 g żółtego sera
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Wykonanie:
Pęczak gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ogórki i paprykę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Marchew i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy. Mieszamy wszystkie składniki dodając oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Pęczak gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ogórki i paprykę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Marchew i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy. Mieszamy wszystkie składniki dodając oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz