wtorek, 18 stycznia 2011

Krakersy


 Dzisiejszy dzień kończy się w towarzystwie chrupiących, domowych krakersów. Kilka dni temu znalazłam je na stronie Apparecchiamo? i od tamtej pory cały czas za mną chodziły.. Krakersy są świetne! Lekko pikantne, ale ktoś nie znający składników raczej nie zgadnie, że to za sprawą dodanego pieprzu. Kruche, ale niezbyt twarde. Ziarna fajnie urozmaicają ich smak, ale same nie dominują. Parmezan z oryginalnego przepisu zastąpiłam innym serem, a siemię lniane posiadam jedynie zmielone. Myślę jednak, że te drobne zmiany nie wpłynęły znacząco na ich smak. Już zastanawiam się, jakie przyprawy dodam do nich następnym razem, bo możliwości komponowania smaków są ogromne.

 Składniki:
300 g mąki pszennej
60 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżki startego twardego żółtego sera
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mielonych ziaren lnu
1 łyżka ziaren słonecznika
 130 ml zimnej wody

 Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Dodajemy masło i szybko rozcieramy je palcami. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając ser starty na tarce o drobnych oczkach. Do wyrobionego ciasta dodajemy ziarna słonecznika, mielone ziarna lnu i płatki owsiane. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części, każdą z nich wałkujemy na bardzo cienki placek, około 1-2 mm, wykrawamy kwadraty i przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.

3 komentarze:

Konsti pisze...

Twoje krakersy wygladaja profesjonalnie, jak z polki sklepowej:) Nie ma porownania z moimi okraglymi, krzywymi kustorkami:)
Bardzo sie ciesze, ze skorzystalas z przepisu i ze krakersy smakowaly!
Pozdrawiam serdecznie.

chantel pisze...

lubię krakersy :)

Edyta pisze...

Konsti, mnie z kolei bardzo podobają się Twoje, okrągłe! Jednak miałam zbyt mało czasu i pokroiłam ciasto na kwadraty :) Tak czy inaczej przepis jest świetny! Pozdrawiam.

Prześlij komentarz