piątek, 21 stycznia 2011

Zupa neapolitańska


 Tak pysznego obiadu dawno już u nas nie było. Moje pierwsze starcie z zupą neapolitańską i od razu pełen sukces! Zupa jest niezwykle smaczna. Delikatna i aromatyczna. Brokuły i kalafior nadają jej niepowtarzalnego charakteru, a żółty ser świetnie uzupełnia całość. Ten znakomity przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia". Jestem pewna, że zadowoli każdego smakosza zup.

 Składniki na wywar warzywny:
2 litry wody
2 średnie marchewki
1 pietruszka
ćwiartka małego selera
0,5 małej cebuli
2 brukselki 
1 duży liść kapusty włoskiej
5 ziaren pieprzu czarnego
1 ziarenko ziela angielskiego
0,5 liścia laurowego
sól i pieprz do smaku
 Składniki na zupę:
wywar warzywny
200 g mrożonej mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi
250 g śmietany 18%
2 żółtka
 Dodatkowo:
makaron nitki
1 łyżka startego żółtego sera na każdy talerz

 Wykonanie:
Gotujemy wywar warzywny. Odcedzamy go i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy brokuły, kalafior i marchew, oraz pokrojoną w krążki marchew z wywaru. Gotujemy 5-10 minut. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością wywaru, dodajemy roztrzepane i rozprowadzone wrzącą zupą żółtka, wlewamy całość do zupy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to konieczne. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, nakładamy na talerze. Tuż przed podaniem posypujemy go startym serem i zalewamy ciepłą zupą.

5 komentarze:

mopswkuchni pisze...

O takiej zupie jeszcze nie słyszałam! A że ja jestem fanką zup, to ta również mi się podoba :) Jest dość oryginalna
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Karmel-itka pisze...

hm, ciekawa ;]
i daję głowę, że przepyszna.

Mirosix pisze...

Ja robie zupe neapolitanska troche inaczej. Przepis pochodzi od ciotek mojej mamy. Uzywam rosolu. Podsmazam parmezan, dodaje smietane, a potem zoltka i rozprowadzam rosolem.

aga pisze...

kiedys wlasnie jadlam taka zupke z dodatkiem sera, ktory tak sie fajnie ciagnal:) Twoja wyglada bardzo smacznie:)

Edyta pisze...

Serek to podstawa! Pod wpływem gorącej zupy robi się miękki i ciągnący.. pycha!

Prześlij komentarz