środa, 2 lutego 2011

Bułki do hot-dogów


 Od czasu do czasu.. rzadko bo rzadko.. przychodzi ochota na coś "fast".. Fajny przepis na bułeczki do hot-dogów znalazłam na stronie allrecipes i zapewniam, że jest godny polecenia. Bułki są miękkie i pachnące. Mają cieniutką, kruchą skórkę, nie kleją się i smakują świetnie. Ciasto nie potrzebuje długiego wyrastania, od razu formujemy z niego bułeczki i ich formowanie jest jedyną rzeczą, którą chciałabym udoskonalić. Tym razem wyszły mi paluchy różnej wielkości, ale wszystkie jednakowo smaczne.

 Składniki:
560 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży instant lub 22 g świeżych
2 łyżki cukru
12 g soli
235 ml mleka
120 ml wody
55 g masła
1 jajko

 Wykonanie:
Połowę mąki mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Mleko, wodę i masło podgrzewamy do temperatury około 50°C (będzie mocno ciepłe), dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko i ponownie mieszamy. Mieszając dodajemy resztę mąki i przez kilka minut wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Dzielimy ciasto na 12 części, każdą wałkujemy na prostokąt i zwijamy ciasno formując podłużne bułeczki. Końce zlepiamy, żeby wyrastając bułeczki się nie rozwinęły. Układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 10-12 minut.

6 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

jakie piękne cuda, nie robiłam jeszcze bułek do hot dogów, a taki domowy fast foodzik na pewno będzie przepyszny;)

ilka_86 pisze...

mmm... jakie smakowite te Twoje hot-dogi:) świetne bułeczki:)

Amber pisze...

Bułki hot-dogowe wyglądają bardzo smakowicie! Nawet bez ,nadzienia' bym je chętnie zjadła.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Mają absolutnie profesjonalny wygląd! Świetnie się udały - brawo!
Pozdrawiam:)

aga pisze...

bardzo ladne buleczki Ci wyszly:) a takiego hot-doga to bym zjadla:)

Edyta pisze...

Polecam te bułeczki! Robiłam je pierwszy raz i wyszły świetnie. Następne w planie są hamburgery :)

Prześlij komentarz