środa, 9 lutego 2011

Kapusta pekińska z gruszką


Zrobiłam szybki przegląd lodówki i pojawił się pomysł na prostą, ale bardzo smaczną sałatkę. Do świeżo upieczonego pełnoziarnistego chleba pasuje wyśmienicie. Niepowtarzalny smak nadaje jej gruszka, ale z powodzeniem można zastąpić ją mandarynką. Ten owoc świetnie komponuje się z kapustą pekińską. Polecam!

 Składniki:
0,5 kapusty pekińskiej
5 plasterków boczku wędzonego
1 gruszka w syropie z goździkami (na słodko), można zastąpić 2 surowymi mandarynkami
sól, pieprz
oliwa z oliwek

 Wykonanie:
Kapustę płuczemy i kroimy w 1 cm paski. Boczek kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na patelni. Gruszkę/mandarynki kroimy na średniej wielkości kawałki. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.

4 komentarze:

aga pisze...

mysle, ze fajnie te wszystkie smaki sie skomponowaly i wyszla bardzo smaczna salatka:)

asieja pisze...

ta gruszka to bardzo fajny dodatek!

Karmel-itka pisze...

o, podoba mi się!
takie ciekawe, nietuzinkowe połączenie.

Panna Malwinna pisze...

bardzo ciekawy pomysł. myślę, że połączenie niezwykle trafne i intrygujące;)

Prześlij komentarz