poniedziałek, 28 lutego 2011

Owsianka z bakaliami


Owsianka i bakalie, czyli to, co lubię. Bardzo lubię! Inspiracją była dla mnie owsianka przygotowana na śniadanie przez Zieleninę. Wprawdzie nie miałam wielu składników, ale owsianka i tak wyszła bardzo smaczna. Niektóre z nich zastąpiłam innymi, część, jak proszek do pieczenia, pominęłam. Ostatnio staram się przygotowywać desery zdrowe i nie tak kaloryczne jak ciasta i kremy. Oto jeden z nich.

 Składniki:
2 szkl płatków owsianych
2 szkl bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurawina, morele, śliwki i truskawki, ziarna słonecznika)
0,5 szkl płatków migdałowych
2 szkl mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 duże jabłko
1 łyżka masła
1 gruszka w syropie
szczypta soli

 Wykonanie:
Płatki migdałowe zalewamy 0,5 szkl mleka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pozostałe mleko mieszamy z płatkami owsianymi i również odstawiamy. Białko ubijamy z cukrem waniliowym i solą. Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę. Mieszamy namoczone płatki owsiane, płatki migdałowe, ubite białko, miód, bakalie i owoce. Ceramiczną formę do tarty smarujemy niewielką ilością masła i wykładamy do niej masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190°C przez 30 minut.

4 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Owsianka to smaczne, zdrowe i niedoceniane danie.

Dobrze, że próbujesz odkrywać je na nowo i pokazać światu, że jest wspaniałe. I niebanalne.

asieja pisze...

cudowne śniadanie.

Atria C. pisze...

Bardzo, bardzo lubię owsiankę, to moje "danie awaryjne" na głód. Robiłam i z owocami i smażoną... pieczonej jeszcze nie, ale czas spróbować! Inny pomysł to batoniki i flapjack..:)

Pozdrawiam!

Ewelina pisze...

zapiekana owsianka, mniam!

Prześlij komentarz