Oliwa z oliwek i focaccia to niezwykle smaczne połączenie. Przepis na ten włoski placek drożdżowy zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Gotuj z KitchenAid" i okazał się rewelacją! Focaccia ma miękkie, puszyste wnętrze i delikatnie chrupiącą skórkę. Tym razem aromatu dodało jej oregano, ale wierzch tego pysznego placka można ozdobić oliwkami, pomidorami, serem czy mieszanką ziół. Co kto lubi. Większość przepisów jakie widziałam, jest bardzo podobna do pizzy. Ten, z dodatkiem ziemniaków, jest o niebo lepszy. A focaccia pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje!
Składniki:
375 g mąki pszennej typ 650
250 g ugotowanych ziemniaków
25 g masła
120 g mleka
1 duże jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
6 g suchych drożdży instant
oregano
375 g mąki pszennej typ 650
250 g ugotowanych ziemniaków
25 g masła
120 g mleka
1 duże jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
6 g suchych drożdży instant
oregano
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem, gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i przeciskamy je przez praskę. W dzień pieczenia ziemniaki miksujemy z masłem i gorącym mlekiem. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy roztrzepane jajko, masę ziemniaczaną i oliwę z oliwek. Wyrabiamy miękkie, lekko klejące ciasto. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną oliwy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Po wyrośnięciu smarujemy wierzch oliwą, robimy kilka wgłębień w cieście i posypujemy oregano. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (dolna płyta + termoobieg), w temperaturze 180°C przez 30 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno przypieka się od góry, pieczemy tylko z funkcją dolnej płyty.
Dzień przed pieczeniem, gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i przeciskamy je przez praskę. W dzień pieczenia ziemniaki miksujemy z masłem i gorącym mlekiem. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy roztrzepane jajko, masę ziemniaczaną i oliwę z oliwek. Wyrabiamy miękkie, lekko klejące ciasto. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną oliwy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Po wyrośnięciu smarujemy wierzch oliwą, robimy kilka wgłębień w cieście i posypujemy oregano. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (dolna płyta + termoobieg), w temperaturze 180°C przez 30 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno przypieka się od góry, pieczemy tylko z funkcją dolnej płyty.
4 komentarze:
Wierzę w to co napisałaś powyżej:-)
Właśnie! Muszę kiedyś wypróbować focaccię z ziemniakami:) Twój przepis zapowiada się bardzo dobrze:)
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam, a o takiej z ziemniakami to nawet nie słyszałam :) Ciekawa jestem jak smakuje.
ale ona musi pachnieć :) uwielbiam focaccie
Prześlij komentarz