Dziś postanowiłam wypróbować prezent jaki niedawno dostałam, foremki do muffinek. Foremki są świetne, a muffinki wprost rewelacyjne. Bardzo ładnie wyrośnięte, puszyste i delikatne. Papryka, dzięki wcześniejszemu pieczeniu, w muffinach jest miękka i pachnąca. Ser dodaje słonego, aksamitnego smaku. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Są pyszne!
Składniki:
360 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta startej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
250 ml mleka
125 g masła
2 jajka
średnia papryka czerwona
250 g sera feta
360 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta startej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
250 ml mleka
125 g masła
2 jajka
średnia papryka czerwona
250 g sera feta
Wykonanie:
Paprykę myjemy, suszymy i smarujemy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 30 minut. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, po chwili wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do niego zimne mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajemy do niej roztrzepane jajka i mleko z masłem. Mieszamy krótko, dodając ser i paprykę. Ciasto powinno być wymieszane szybko i niedokładnie, tak, aby pozostały w nim grudki. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C (termoobieg) przez 20 minut. Podajemy wystudzone.
Paprykę myjemy, suszymy i smarujemy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 30 minut. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, po chwili wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do niego zimne mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajemy do niej roztrzepane jajka i mleko z masłem. Mieszamy krótko, dodając ser i paprykę. Ciasto powinno być wymieszane szybko i niedokładnie, tak, aby pozostały w nim grudki. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C (termoobieg) przez 20 minut. Podajemy wystudzone.
4 komentarze:
fajne muffinki, na pewno by mi smakowały
http://niebieskapistacja.blox.pl/html
Wytrawnych muffinekjeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną :)
http://wrotkaonline.blox.pl/html
Robiłam już wytrawne muffiny i wiem, że to świetny pomysł...
Nigdy nie robiłam muffinów na słono. Ser feta i papryka!? Uwielbiam!
Prześlij komentarz