czwartek, 17 marca 2011

Łosoś z koperkiem


Tak przygotowany łosoś smakuje po królewsku! Jest wykwintnym daniem, które nie wymaga dużo pracy, ani wielu składników. Koperek i masło dodają mu wspaniałego aromatu, a cytryna ożywia całość. Upieczony łosoś jest delikatny, rozpływający się w ustach. Przepis znalazłam na stronie CinCin i naprawdę jest godny polecenia.

 Składniki:
2 filety z łososia (bez skóry)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 liść laurowy
1 plasterek cytryny
sól, pieprz

 Wykonanie:
Filety z łososia myjemy, delikatnie osuszamy, posypujemy z dwóch stron solą i pieprzem i układamy na folii aluminiowej. Na wierzchu układamy kawałki masła, liść laurowy, koperek i cytrynę. Zawijamy w folię i pieczemy w nagrzanym piekarniku (termoobieg), w temperaturze 180°C przez 20 minut. Podajemy natychmiast po upieczeniu.

3 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Lekko i wiosennie, łosoś bez koperku to zbrodnia :P
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

aga pisze...

Ale pyszna rybka, z masełkiem i koperkiem smakuje super:)

Kubełek Smakowy pisze...

Łososia uwielbiam. Bez cytryny łosoś dla mnie nie istnieje.

Na wakacjach robiłam z miodem i koperkiem, nie był to zdecydowanie "mój" smak, ale był bardzo dobry i inny.

Prześlij komentarz