wtorek, 22 marca 2011

Sałatka z selera marynowanego


Dawniej często robiłam sałatkę z selerem, dziś jej przypomnienie. Przepis na podobną znalazłam na Filozofii Smaku i tym razem wzorowałam się właśnie na niej. Wędlinę zastąpiłam ryżem, a żeby jeszcze bardziej złagodzić smak sałatki, dodałam jajka.  

 Składniki:
1 słoik selera marynowanego
3 plastry ananasa
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
1 czerwona papryka marynowana
0,5 szkl ryżu
2 jajka
sól, pieprz
szczypta cukru
majonez lub śmietana

 Wykonanie:
Selera odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ryż gotujemy na sypko, jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki z majonezem, lub śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. 

4 komentarze:

Joanna pisze...

Dawno nie robiłam tej sałatki, a kiedyś robiłam ją bardzo często. Jest rewelacyjna :)http://wrotkaonline.blox.pl/html

Arvén pisze...

Z ryżem selera jeszcze nigdy nie łączyłam - muszę to wypróbować!

mopswkuchni pisze...

Z selerem marynowanym jeszcze nie szalałam, ale chętnie spróbuję!http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

aga pisze...

tez robie podobna salatke, i chyba sobie taka sprezentuje bo narobilas mi smaku:)

Prześlij komentarz