Przepyszny koktajl pokazała niedawno Zielenina. A ponieważ sezon na truskawki w pełni, nie czekał u mnie długo na wypróbowanie. Dodatek kaszy jest rewelacyjnym pomysłem. Dzięki niej koktajl jest bardzo pożywny i dla wielbicieli kasz takich jak ja, smakuje z nią wyśmienicie.
Składniki:
500 g truskawek
0,5 szkl kaszy jaglanej
100 g płatków migdałowych
2 szkl przegotowanej wody
2 łyżki miodu
500 g truskawek
0,5 szkl kaszy jaglanej
100 g płatków migdałowych
2 szkl przegotowanej wody
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Kaszę płuczemy i zostawiamy w wodzie na całą noc. Płatki migdałowe zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody i również odstawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy kaszę w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzamy. Migdały miksujemy i przecedzamy powstałe w ten sposób mleko. Do mleka dodajemy truskawki oraz kaszę i wszystko miksujemy. Dodajemy miód do smaku.
Kaszę płuczemy i zostawiamy w wodzie na całą noc. Płatki migdałowe zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody i również odstawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy kaszę w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzamy. Migdały miksujemy i przecedzamy powstałe w ten sposób mleko. Do mleka dodajemy truskawki oraz kaszę i wszystko miksujemy. Dodajemy miód do smaku.
1 komentarze:
Bardzo ciekawe połączenie, kasze to zapomniany, ale bardzo wartościowy towar. Szkoda! I dobrze, że odkrywasz kasze i pokazujesz nam ich ciekawą odsłonę ;-)
Prześlij komentarz