niedziela, 10 lipca 2011

Drożdżówki z serem


 Macie ochotę na drożdżówkę z serem? Zapewniam Was, że gdy tylko ich spróbujecie, na jednej się nie skończy! Drożdżówki Z piekarnika są pyszne! Choć początkowo ciasto nie wyglądało zbyt obiecująco, po wstawieniu do piekarnika pięknie wyrosło. Ciasto, mimo dużej ilości drożdży nie wyrosło tak, jak się tego spodziewałam. Było jednak miękkie i pulchne, więc postanowiłam niczego nie zmieniać i kontynuować proces tworzenia. Bardzo łatwo i przyjemnie się formuje, pięknie pachnie podczas pieczenia i doskonale komponuje z serem i rodzynkami. Gorąco polecam, bo bułeczki czy to jeszcze lekko ciepłe, czy już całkowicie wystudzone, są miękkie, nie kleją się i wspaniale smakują.

 Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej
7 g suchych drożdży instant
0,5 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,75 szkl mleka
50 g masła
1 jajko
2 żółtka
0,5 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g zmielonego sera białego 
cukier do smaku
1 jajko
1 łyżeczka budyniu śmietankowego
garść rodzynek
Składniki na lukier:
0,5 szkl cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
0,5 łyżki soku z cytryny

 Wykonanie:
Zmielony ser mieszamy dokładnie z jajkiem i budyniem. Dodajemy cukier do smaku, na końcu wsypujemy rodzynki. Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem do momentu aż powstanie jednolity, gęsty lukier. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, solą, i skórką pomarańczową. Dodajemy do niej podgrzane mleko, oraz roztrzepane 1 jajko i 2 żółtka. Wyrabiamy jednolite, miękkie ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone masło i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, każdą wałkujemy na placek, smarujemy serem i składamy na trzy. Powstały w ten sposób pas ciasta dzielimy w poprzek na 6 pasków i formujemy podłużne bułeczki skręcając każdy z nich o 180 stopni (jakbyśmy chcieli jednym ruchem zawinąć cukierek w papierek). Układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy z termoobiegiem przez około 15-20 minut. Jeszcze gorące bułeczki smarujemy lukrem.

3 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

mniam,mniam...lubię drożdżówki:)

Kubełek Smakowy pisze...

Ja też mam ochotę na drożdżowe, a teraz, gdy ciepło, tak szybko rośnie ;-)

Arvén pisze...

Drożdżówki w ulubionym przeze mnie kształcie :-) Obiecałam już sobie, że je na pewno zrobię tego lata - i Twoje zdjęcie przekonuje mnie, że to słuszny wybór!

Prześlij komentarz