poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Zapiekanka z cukinią


Zapraszam Was na obiad, który swoim smakiem przyćmiewa niejedną wspaniałą potrawę. Taki, który rozweseli smętny i poniedziałkowy do szpiku kości poniedziałek. Po spróbowaniu tej zapiekanki, po raz kolejny zachwyciłam się cukinią. Bazowałam na przepisie z Kwestii Smaku i choć nie miałam łososia, zapiekanka wyszła przepyszna. Zastanawiałam się co jest jej sekretem..? Cukinia faktycznie króluje, ale dopiero w połączeniu z serkiem pleśniowym, ziemniakami i przyprawami tworzy niesamowite danie. Smakuje świetnie, wręcz wyśmienicie!

 Składniki:
2 średnie cukinie
4 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
6 łyżek śmietany
120 g serka camembert
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 pomidor
oregano
sól, pieprz

 Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy cukinię i smażymy ją kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Odlewamy około 1/2 szklanki soku, studzimy go i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy mąkę do cukinii i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, dodajemy śmietanę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry i płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziemniaki zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy około 10 minut, po czym odcedzamy i studzimy. Sparzonego pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, podgotowane ziemniaki dzielimy na trzy części. Jedną część ziemniaków układamy w naczyniu i posypujemy pieprzem. Na ziemniaki wykładamy połowę sosu z cukinii i rozkładamy połowę pokrojonego w plasterki serka. Ponownie wykładamy ziemniaki, posypujemy je pieprzem, wykładamy cukinię i serek. Całość przykrywamy resztą ziemniaków, układamy plastry pomidora, posypujemy pieprzem i oregano. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 20-25 minut.

5 komentarze:

Sabienne pisze...

Zrobię, skoro zapewniasz..a produkty posiadam. Zresztą to moje klimaty smakowe:-)

Anonimowy pisze...

bardzo ciekawie wyglądające danie:) zapewne równie wyśmienicie smakuje:)pozdrawiam

Kasia pisze...

wygląda świetnie :) taka zapiekanka musi pysznie smakować

chantel pisze...

lubię zapiekanki z warzywami :)

Smakołyki Angeli pisze...

Zrobiłam ją, jest pyszna, ale do cukinii dodałam ząbek czosnku, cebulkę podsmażoną na maśle, tymianku, zamiast śmietany i mąki ziemniaczanej, beszamelę no i zamiast sugerowanego sera, mozarellę do pizzy. MNIAM!!!

Prześlij komentarz