Przedstawiam Wam kolejne danie z moich ulubionych "Przepisów Pani Luśki". Jest pyszne i pięknie pachnie. Pieczona papryka dodaje niesamowitego aromatu. Pomidory łamią łagodny smak kurczaka, bazylia wprowadza lekką ziołową nutę, a ser zapewnia nieco aksamitności. Smaki wszystkim doskonale znane, zaskoczyły mnie w tym zestawie. Są niemal wykwintne. Może to zasługa pieczonej papryki..? Choć nie dominuje, zapewnia ucztę dla podniebienia. Polecam!
Składniki:
4 filety z kurczaka
2 czerwone papryki
2 pomidory
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
100 g sera żółtego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
4 filety z kurczaka
2 czerwone papryki
2 pomidory
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
100 g sera żółtego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, czyścimy i układamy na blasze do pieczenia wewnętrzną stroną na dół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C i pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy paprykę i zdejmujemy z niej skórkę. Jeśli nie możemy jej łatwo zdjąć, gorącą paprykę zawijamy w wilgotną ściereczkę i po 2-3 minutach zdejmujemy skórkę. Paprykę kroimy w paski, bazylię drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Paprykę, pomidory i bazylię mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojonym w paski serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wykładamy na nie masę paprykowo-pomidorową, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
1 komentarze:
Tak jeszcze nie przygotowywałam kurczaka więc niedługo nadrobię zaległości ;)
Prześlij komentarz