Jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam! Lekki jak piórko. Szybki w przygotowaniu i jeszcze szybszy w zjadaniu ;) W tym momencie plasuje się u mnie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Przepis pochodzi Z piekarnika i jest rewelacyjny. Przekonały mnie do niego wspaniałe zdjęcia, jakie tam zobaczyłam i zapewnienia, że sernik jest bardzo delikatny. Potwierdzam. Jest pyszny i przypomina raczej mus, albo piankę. Smacznego, wszystkim, którzy zdecydują się go upiec. Warto!
Składniki:
750 g twarogu (u mnie twaróg górski, 3,5 % tłuszczu)
250 g serka mascarpone
1 szkl drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jaj
2/3 szkl mleka
750 g twarogu (u mnie twaróg górski, 3,5 % tłuszczu)
250 g serka mascarpone
1 szkl drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jaj
2/3 szkl mleka
50 g roztopionego masła
5 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Twaróg mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo serek mascarpone, zmielony twaróg i mleko wymieszane z roztopionym masłem. Pod koniec dodajemy mąki oraz skórkę pomarańczową i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą serową. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 250°C (dolna płyta + termoobieg), na dół piekarnika wstawiamy naczynie z około 0,75 l wrzątku (u mnie blacha do pieczenia), wylewamy masę serową do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, po czym wyjmujemy sernik, pozwalamy piekarnikowi schłodzić się do temperatury 150-160°C, wymieniamy wodę w naczyniu na wrzątek i ponownie wstawiamy sernik do piekarnika. Pieczemy przez około 50-55 minut.
6 komentarze:
widać że jest delikatny:)
Otrzymałam wyróżnienie-zaproszenie do blogowej zabawy "Twój blog jest wspaniały".
Z wielką przyjemnością przekazuję to wyróżnienie-zaproszenie Tobie
http://nastroikiklimaciki.blogspot.com/2012/04/blogowa-zabawa-tell-me-about-yourself.html
Piękny, z chęcią wypróbuję!
Po pierwsze gratuluję bloga i dziękuję za świetny przepis na sernik, który nie opada :) Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojej strony http://slodkiegocos.blogspot.com/
Thank you, this blog has added to my knowledge obat untuk sakit asam lambung It's perfect
mój opadl. ale jest pyszny
Prześlij komentarz