środa, 11 grudnia 2013

Pieczona karkówka ze śliwką


Ostatnio nie przepadam za smażonymi daniami, dlatego mielone mięso, z którego miały być sznycelki, wylądowało w piekarniku. Wyszło z tego bardzo dobre danie! Aby nieco urozmaicić jego smak, dodałam do środka suszone śliwki. Samo mięso przygotowałam analogicznie do tradycyjnych mielonych. Choć czasami eksperymentuję z przyprawami. Tym razem dodałam mieszankę przypraw z Maroka. Jest w niej dużo papryki, kurkumy, kuminu rzymskiego.. Łyżeczka tych przypraw dodana do mięsa mielonego świetnie do niego pasuje. Polecam!

 Składniki:
700 g karkówki wieprzowej
1 czerstwa bułka pszenna
0,25 szkl mleka
1 łyżeczka masła 
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy z Maroka (stamtąd przywieziona mieszanka przypraw z przewagą papryki)
sól i pieprz do smaku
kilka śliwek kalifornijskich
1 łyżka oleju z pestek winogron

 Wykonanie:
Mięso płuczemy i mielimy. Bułkę namaczamy w ciepłym mleku, mielimy wraz z mięsem. Do mięsa dodajemy całe jajko, łyżeczkę masła i przyprawy. Dobrze mieszamy. Połowę masy przekładamy do formy keksowej (u mnie forma silikonowa), na środku układamy rząd śliwek i przykrywamy pozostałym mięsem. Wygładzamy powierzchnię i smarujemy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180-190°C (dolna i górna płyta) przez 1 godzinę. Studzimy przed pokrojeniem, najlepiej przez kilka godzin w lodówce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz