wtorek, 14 marca 2017

Pizza na grubym cieście


 Dziś przedstawiam Wam bardzo dobrą pizzę na grubym spodzie. Inspiracją był przepis ze strony Moje Wypieki. Nie zawiodłam się. Ciasto jest genialne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pizza pachnie wspaniale. Proporcje, idealne na blachę do pizzy o średnicy 33 cm. Ciasto początkowo jest nieco klejące, ale w trakcie wyrabiania zmienia strukturę, a po wyrośnięciu formuje się doskonale. Dodatek kaszy manny jeszcze bardziej ułatwia pracę z ciastem. Dodatki oczywiście każdy dobiera sam. U mnie, sos pomidorowy z własnych zapasów pomidorów zamkniętych w słoiku, z dodatkiem oregano i bazylii. Do tego kukurydza, papryka, brokuł i odrobina dobrej wędliny. Całość posypana startym serem. Polecam!

 Składniki na ciasto:
325 g mąki pszennej typ 650
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
14 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżki oleju z pestek winogron
250 ml letniej wody
4 łyżeczki kaszy manny

 Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Mąki mieszamy z solą. Dodajemy wodę, drożdże, sól i olej. Wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany kaszką, wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo mannę, wałkujemy, układamy na blachę posmarowaną odrobiną oleju i posypaną niewielką ilości manny. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy dodatki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy przez około 20 minut z funkcją grzania - górna i dolna płyta. U mnie, po 10 minutach pieczenia, koniecznie muszę przykryć całość papierem do pieczenia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz