Ktoś, kto wymyślił naleśniki powinien dostać nagrodę! Przecież one są doskonałe! Jaka szkoda, że choć owoców dużo, nasza grecka piwniczka pusta.. ani jednego powidła, dżemu też brak, o konfiturach nie wspomnę. Przyjdzie nam przemierzyć po nie tysiące kilometrów. A póki co, naleśników sobie nie odmówiliśmy, nadziewając je pysznym i zdrowym farszem. A sos? Wyczarowany ze świeżych, słodkich pomidorów upiększył je i ubogacił swoim smakiem.
Składniki:
ciasto na 12 naleśników:
300 g mąki pszennej
2 jajka
ciasto na 12 naleśników:
300 g mąki pszennej
2 jajka
600 g mleka
szczypta cukru
szczypta soli
szczypta soli
olej do smażenia
farsz:
100 g soczewicy zielonej i czerwonej
100 g kaszy gryczanej
100 g sera feta
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka śmietany kremówki
pieprz czarny, pieprz ziołowy
bazylia, oregano, natka pietruszki
farsz:
100 g soczewicy zielonej i czerwonej
100 g kaszy gryczanej
100 g sera feta
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka śmietany kremówki
pieprz czarny, pieprz ziołowy
bazylia, oregano, natka pietruszki
sos:
5 średnich pomidorów
1/2 szkl oliwy z oliwek
1/2 szkl oliwy z oliwek
czosnek
sól, pieprz, cukier
papryka w proszku, bazylia, oregano
sól, pieprz, cukier
papryka w proszku, bazylia, oregano
Wykonanie:
naleśniki
Jajka miksujemy z połową mleka. Dodajemy cukier, sól oraz mąkę i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Powstałe ciasto łączymy z pozostałym mlekiem. Smażymy naleśniki.
farsz
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Soczewicę gotujemy w wodzie bez soli, osobno czerwoną i zieloną. Łączymy ugotowaną kaszę, soczewicę, ser, masło i śmietanę. Dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki, odrobinę bazylii i oregano. Doprawiamy czarnym i ziołowym pieprzem. Kasza i soczewica powinny być odrobinę rozgotowane, aby farsz nie był zbyt rozsypujący się.
sos
Pomidory, po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę rozgrzewamy na patelni, przez chwilę obsmażamy na niej ząbek czosnku. Na oliwę wrzucamy pomidory, przyprawy oraz zioła i smażymy do uzyskania gęstego sosu. Jeśli pomidory wymagają dłuższego smażenia można dodać niewielką ilość wody.
Przed podaniem nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy je i przysmażamy delikatnie na maśle. Wyśmienite z sosem pomidorowym.
naleśniki
Jajka miksujemy z połową mleka. Dodajemy cukier, sól oraz mąkę i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Powstałe ciasto łączymy z pozostałym mlekiem. Smażymy naleśniki.
farsz
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Soczewicę gotujemy w wodzie bez soli, osobno czerwoną i zieloną. Łączymy ugotowaną kaszę, soczewicę, ser, masło i śmietanę. Dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki, odrobinę bazylii i oregano. Doprawiamy czarnym i ziołowym pieprzem. Kasza i soczewica powinny być odrobinę rozgotowane, aby farsz nie był zbyt rozsypujący się.
sos
Pomidory, po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę rozgrzewamy na patelni, przez chwilę obsmażamy na niej ząbek czosnku. Na oliwę wrzucamy pomidory, przyprawy oraz zioła i smażymy do uzyskania gęstego sosu. Jeśli pomidory wymagają dłuższego smażenia można dodać niewielką ilość wody.
Przed podaniem nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy je i przysmażamy delikatnie na maśle. Wyśmienite z sosem pomidorowym.
2 komentarze:
Nieźle zapowiadają się te naleśniczki! :) Jadłam pierogi z soczewicą i smakowały mi, ale polączenie gryczanej z soczewicą to dla mnie nowość, pewnie całkiem smaczna nowość... pozdrawiam:)
Polecam! Kasza gryczana świetnie komponuje się z naleśnikowym ciastem. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz