niedziela, 12 września 2010

Pluszki z nadzieniem agrestowym


  Do krainy gąbek zabraliśmy coś równie puszystego, a do tego smakowitego. Piękna, malownicza wyspa Simi, obok niezwykłych widoków, oferuje wspaniałe jedzenie, ale odpoczynek po spacerze uświetniły właśnie Pluszki. A ich smaku nie przyćmiły krewetki, ośmiornice, kalmary i sałatki. Wszystkie bowiem morskie przysmaki nie mogły popłynąć z nami do domu. A domowe bułeczki, które spróbowałam dzięki Arabesce nie dość, że towarzyszyły nam w podróży, to jeszcze doczekały do pysznej kolacji..

 Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g cukru
9 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
325 ml letniego mleka
50 g roztopionego masła
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka oleju
nadzienie agrestowe

 Dodatki: 
Blacha o średnicy 35x30 cm wyłożona papierem do pieczenia.

 Wykonanie:
Drożdże mieszamy z mąką, dodajemy cukier i sól. Do mleka dodajemy roztopione masło, śmietanę i olej. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto jest miękkie, ale nie klei się do rąk, z łatwością można wyrabiać je ręcznie na blacie. Wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godz, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 16 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5-10 minut. Wyrośnięte "bułeczki" wałkujemy aż do uzyskania niewielkiego placka, który smarujemy nadzieniem agrestowym, zwijamy w rulon jak naleśnik i nacinamy wzdłuż na środku. Końce zawijamy pod spód i przeplatamy do środka przez powstałe nacięcie. Gotowe pluszki przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Przed pieczeniem delikatnie spryskujemy bułeczki wodą. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 190°C.

0 komentarze:

Prześlij komentarz