środa, 1 września 2010

Chałka


  Minęła cała doba od momentu zaczerpnięcia odrobiny zakwasu i rozpoczęcia tworzenia tej pysznej chałki. Dodany zakwas niesie niepowtarzalny smak, a chałka rośnie pięknie i smakuje wybornie. Inspiracją do jej stworzenia był "Warkocz na zakwasie" ze strony Mirabbelki. Dziś ten wypiek ponownie gości w naszym domu i roznosi apetyczny zapach. 
  W całości nie doczeka do rana, to pewne..
 

Składniki: 
30 g zakwasu  żytniego
70 g wody
220 g letniego mleka
610 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
70 g cukru
40 g płynnego masła
1 jajko

Dodatki:
Blacha wyłożona papierem do pieczenia

Wykonanie:
jeden dzień przed pieczeniem, godz 19:00 
Dokarmiony wcześniej zakwas mieszamy z 70 g wody i 75 g mąki. Odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na całą noc.

dzień pieczenia, godz 7:00
Do powstałego ciasta dodajemy 50 g mleka i 65 g mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

dzień pieczenia, godz 11:00
Ponownie do powstałego ciasta dodajemy 60 g mleka i 50 g mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

dzień pieczenia, godz 15:00
Do ciasta dodajemy 50 g mąki, 5 g cukru i łyżeczkę soli. Wyrabiamy krótko ciasto i odstawiamy pod przykryciem.

dzień pieczenia, godz 16:00
Do 110g letniego mleka dodajemy jajko oraz roztopione masło i całość łączymy z wyrobionym wcześniej ciastem. Dodajemy 65 g cukru i ok 370 g mąki. Wyrabiamy uważając przy dodawaniu mąki, aby ciasto dało się formować, ale jednocześnie nie było zbyt twarde. Przekładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia.

dzień pieczenia, godz 18:30 
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko posypany mąką, dzielimy na trzy części, z każdej formujemy wałek i zaplatamy w warkocz. Chałkę przekładamy na blachę i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

dzień pieczenia, godz 21:30 
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190°C.

0 komentarze:

Prześlij komentarz