czwartek, 2 września 2010

Scones


  Słońce zagościło w domu, Ktoś śpi, Ktoś woła.. wprawdzie nie mamy pieczywa, ale za to jest wolny poranek. Nie trzeba się spieszyć, idealny czas na przygotowanie śniadania z Mojej Małej Kuchni Blacha wędruje do piekarnika w momencie, gdy wchodzą cicho do kuchni. Ha! Udało się! Wprawdzie obudzić się czując zapach świeżych bułeczek jest jeszcze przyjemniej, ale nie ma obawy, pojawi się w kilka minut. A w tym czasie spokojnie parzymy kawę i uśmiechamy patrząc na deszczowe prognozy..

 Składniki:
340 g mąki pszennej
50 g cukru
10 g proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
75 g zimnego masła
130 ml mleka
1 jajko

 Dodatki: 
Blacha o średnicy 35x30 cm wyłożona papierem do pieczenia.

 Wykonanie:
W pojemniku mieszamy wszystkie suche składniki. W przepisie Ani z Mojej Małej Kuchni podane jest 280g mąki. Ja musiałam zwiększyć tę ilość do 340 g. Do suchych składników dodajemy masło i rozcieramy je palcami, aż całość będzie podobna do bułki tartej. Następnie dodajemy mleko z roztrzepanym jajkiem i wyrabiamy miękkie ciasto.  Przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, po czym wałkujemy by uzyskać placek o średnicy ok 20 cm. Wycinamy kółka, smarujemy po wierzchu mlekiem i przekładamy na blachę. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190°C.

0 komentarze:

Prześlij komentarz