Po chałce zostało tylko wspomnienie, ale zanim zniknęły ostatnie po niej okruszki, zakwas rozpoczął pracę nad chlebem. Chleb jest wielki. Zarówno pod względem rozmiarów, jak i walorów smakowych. Do tego upodobał sobie niskie temperatury i zamrożony ma się niezwykle dobrze, a po powrocie do świata smakuje tak, jak świeżo upieczony. Ot i zagadka konieczności pieczenia tak dużego chleba rozwiązana.. Chleb podpatrzyłam u Izabeli i od pierwszego upieczenia wiedziałam, że będę do niego wracała. Dlaczego? Bo zanim wyjęłam go z piekarnika, w domu roznosił się fantastyczny zapach spotykany, jak mi się wydawało, jedynie w piekarni.. wczesnym rankiem, gdy upieczone tam rumiane chleby są jeszcze ciepłe..
Składniki:
1320 g mąki pszennej
20 g soli
15 g cukru
30 g zakwasu żytniego
1030 g wody
6 łyżeczek oliwy z oliwek
Dodatki:
Blacha o średnicy 35x30 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Wykonanie:
jeden dzień przed pieczeniem, godz 12:00
Do 30 g dokarmionego wcześniej zakwasu dodajemy 80 g mąki i 65 g wody. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
jeden dzień przed pieczeniem, godz 24:00
Do powstałego ciasta dodajemy 80g mąki, 80g wody, mieszamy i ponownie odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
dzień pieczenia, godz 7:00
Powtarzamy poprzedni etap, a więc do powstałego ciasta dodajemy 80 g mąki, 80 g wody, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
dzień pieczenia, godz 13:00
Do powstałego ciasta dodajemy 810 g wody, sól, cukier, oliwę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 1080 g mąki i wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy do dużego naczynia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 3 godziny.
dzień pieczenia, godz 16:00
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy, przykrywamy folią i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Chleb pięknie wyrasta i trzeba uważać, aby nie przykleił się do folii.
dzień pieczenia, godz 19:00
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250°C, chleb bardzo delikatnie smarujemy wodą i pieczemy go w takiej temperaturze przez ok. 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy chleb przez kolejne 25 minut.
jeden dzień przed pieczeniem, godz 12:00
Do 30 g dokarmionego wcześniej zakwasu dodajemy 80 g mąki i 65 g wody. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
jeden dzień przed pieczeniem, godz 24:00
Do powstałego ciasta dodajemy 80g mąki, 80g wody, mieszamy i ponownie odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
dzień pieczenia, godz 7:00
Powtarzamy poprzedni etap, a więc do powstałego ciasta dodajemy 80 g mąki, 80 g wody, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
dzień pieczenia, godz 13:00
Do powstałego ciasta dodajemy 810 g wody, sól, cukier, oliwę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 1080 g mąki i wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy do dużego naczynia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 3 godziny.
dzień pieczenia, godz 16:00
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy, przykrywamy folią i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Chleb pięknie wyrasta i trzeba uważać, aby nie przykleił się do folii.
dzień pieczenia, godz 19:00
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250°C, chleb bardzo delikatnie smarujemy wodą i pieczemy go w takiej temperaturze przez ok. 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy chleb przez kolejne 25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz