poniedziałek, 6 września 2010

Zapiekany indyk


  Jesień jest kolorowa, paprykowa. Niektórzy nazywają ją czerwonym złotem. Czemu by nie ozłocić tej prostej potrawy?

 Składniki:
500 g fileta z indyka

5-6 średnich ziemniaków
2-3 kolorowe papryki
oliwa z oliwek
oregano, sól, pieprz

 Dodatki: 
Blacha o średnicy 35x30 cm wyłożona papierem do pieczenia.

 Wykonanie:
Fileta z indyka kroimy w średnią kostkę, posypujemy solą, pieprzem, oregano i skrapiamy oliwą. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Paprykę kroimy w dość duże kawałki. Ugotowane ziemniaki wykładamy na blachę, a pomiędzy nie rozkładamy kawałki indyka i papryki. Całość jeszcze raz skrapiamy dość dużą ilością oliwy i posypujemy oregano. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200°C.

0 komentarze:

Prześlij komentarz