Już nie ma..? Dopiero zrobione i już ostatnie!? Następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Postanowione! Moje ciasto, przygotowane według wskazówek Arabeski, było przekorne. Rozwałkowane na cienki jak muślin, całkiem sporych rozmiarów placek, przenoszone na patelnię kurczyło się i po trzech sekundach wyglądało zadziwiająco niepozornie.. Ale tortille smażyły się ładnie i smakowały świetnie. Ciekawe co Sancho powiedziałby na taką ich wersję..?
Składniki:
235 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
235 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
6 g soli
2 g proszku do pieczenia
40 g oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody
Dodatki:
Patelnia z grubym dnem.
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiewamy na blat, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Oliwę wcieramy w mąkę, dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy miękkie ciasto. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy na 15 minut. Dzielimy ciasto na 10 części, każdą z nich wałkujemy na bardzo cienki placek i smażymy na rozgrzanej patelni 2-3 minuty z każdej strony. Zawijamy w ściereczkę, aby wszystkie pozostały ciepłe.
1 komentarze:
O! tortille! Muszę kiedyś wypróbować ten przepis:)
Prześlij komentarz