Miałam w planie upiec Ciebie tuż po powrocie ze świata. Jednak pojawiło się tyle rozmaitych "ale", że wciąż odkładałam ten dzień. Nadszedł nareszcie, ku zadowoleniu rodziny. Smakujesz wyśmienicie! Nie tylko dzięki długim tygodniom spędzonym z pszennym pieczywem. Zawsze jesteś pyszny. Ot co!
Składniki:
300 g mąki pszennej
355+145 g mąki żytniej
35 g zakwasu żytniego
260+260+60 g wody
5 g otrąb pszennych
18 g soli
Wykonanie:
jeden dzień przed pieczeniem, godz 9:00
Dokarmiamy zakwas.
jeden dzień przed pieczeniem, godz 21:00
Zakwas mieszamy z 355 g mąki żytniej i 260 g wody i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Otręby zaparzamy, mieszając je z 60 g gorącej wody i również odstawiamy.
dzień pieczenia, godz 9:00
Zaparzamy 145 g mąki żytniej, mieszając ją z 260 g gorącej wody i odstawiamy na 20 minut. Woda nie może być wrząca, a jedynie mocno ciepła. Do powstałego dzień wcześniej ciasta dodajemy zaparzoną mąkę żytnią, mąkę pszenną, otręby i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
dzień pieczenia, godz 11:00
Ciasto przekładamy do wysypanej otrębami keksówki o długości 40 cm, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Pieczemy w temperaturze 230°C przez 20 minut, po czym redukujemy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 30 minut.
300 g mąki pszennej
355+145 g mąki żytniej
35 g zakwasu żytniego
260+260+60 g wody
5 g otrąb pszennych
18 g soli
Wykonanie:
jeden dzień przed pieczeniem, godz 9:00
Dokarmiamy zakwas.
jeden dzień przed pieczeniem, godz 21:00
Zakwas mieszamy z 355 g mąki żytniej i 260 g wody i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Otręby zaparzamy, mieszając je z 60 g gorącej wody i również odstawiamy.
dzień pieczenia, godz 9:00
Zaparzamy 145 g mąki żytniej, mieszając ją z 260 g gorącej wody i odstawiamy na 20 minut. Woda nie może być wrząca, a jedynie mocno ciepła. Do powstałego dzień wcześniej ciasta dodajemy zaparzoną mąkę żytnią, mąkę pszenną, otręby i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
dzień pieczenia, godz 11:00
Ciasto przekładamy do wysypanej otrębami keksówki o długości 40 cm, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Pieczemy w temperaturze 230°C przez 20 minut, po czym redukujemy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 30 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz