wtorek, 2 listopada 2010

Chleb tostowy I


 Wróciliśmy do domu i zatęskniłam za pysznym, jasnym chlebem. Takim, który dzielnie zniesie przypiekanie w tosterze. Widziałam go w Mojej Małej Kuchni. Dlaczego wcześniej nie zagościł u nas tak dobry chleb tostowy? Trudno powiedzieć. Najwyraźniej swoje musieliśmy zjeść. Chlebek jest tak dobry, że zanim został odpowiednio opieczony, prawie go nie było. 

 Składniki:
500 g mąki pszennej
330 g wody
10 g miękkiego masła
4 g suchych drożdży
5 g cukru
10 g soli

 Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą, dodajemy masło oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość klejące, ale w miarę wyrabiania robi się coraz bardziej elastyczne. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyjmujemy na blat, rozciągamy, składamy i ponownie zostawiamy w przykrytym pojemniku na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy go na blacie na 10 minut. Następnie ściśle uformowany chlebek przenosimy do formy ceramicznej, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Pieczemy w temperaturze 220°C, w naparowanym piekarniku przez około 35 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz