Lekki chlebek z delikatną skórką. To z pewnością można o nim powiedzieć.. Niezbyt mocno, ale jednak wyczuwalny smak maku. Można dodać.. Zjedliśmy go z dżemem malinowym. Ach! To było pyszne śniadanko.. Trzeba się zachwycić! Stąd wielkie podziękowania dla Liski za mleczny przepis.
Składniki:
460 g mąki pszennej typ 650
250 g mleka
1 łyżka oleju słonecznikowego
3 płaskie łyżki miękkiego masła
4 g suchych drożdży
11 g maku
10 g cukru
7 g soli
460 g mąki pszennej typ 650
250 g mleka
1 łyżka oleju słonecznikowego
3 płaskie łyżki miękkiego masła
4 g suchych drożdży
11 g maku
10 g cukru
7 g soli
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i makiem. Dodajemy masło, olej oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość zwarte i nie klei się do rąk. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie przenosimy ciasto do formy keksowej posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Przykrywamy folią i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i makiem. Dodajemy masło, olej oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość zwarte i nie klei się do rąk. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie przenosimy ciasto do formy keksowej posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Przykrywamy folią i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz