sobota, 27 listopada 2010

Dorsz w jarzynach i śmietanie


 Piątkowy obiad również może być bardzo wykwintny. Do zaplanowanych już pieczonych ziemniaków doskonale pasował dorsz. Lekko czosnkowy sos, pod którym został zapieczony, świetnie ożywił całą potrawę. Pomysł na dorsza zaczerpnęłam z niewielkiej książeczki pt. Przepisy Pani Luśki, w której nie brakuje przepisów na proste i niezwykle smaczne dania. Morski drapieżnik jest doskonałym tego przykładem.

 Składniki:
0,5 kg filetów z dorsza
1 duża marchew
1/4 małego selera
0,5 szkl śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sok z cytryny
sól, pieprz
olej słonecznikowy
natka pietruszki

 Wykonanie:
Marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i przysmażamy na oleju. Układamy na przygotowanych wcześniej jarzynach. Śmietanę mieszamy z przecierem pomidorowym i zalewamy nią dorsza. Całość ponownie posypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz