czwartek, 2 grudnia 2010

Bułeczki jogurtowe


 Jogurtowe bułeczki, które pasują zarówno do dżemu, jak i pasztetu z królika. Mając takie pyszności w lodówce, pieczywo nie mogło być byle jakie. Bułki są bardzo delikatne, lekko kruche, co tylko przemawia na ich korzyść, bo nie kleją się przy każdym kęsie. Odkryłam je dzięki domowej nutelli, o której pisała Zielenina. Nutella z pewnością jest pyszna, ale bułeczki wcale nie ustępują jej miejsca. Od pierwszego upieczenia znalazły się na liście naszych ulubionych wypieków.

 Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
7 g suchych drożdży
20 g cukru
7 g soli
130 g jogurtu naturalnego
100 g mleka
60 g roztopionego masła
2 jajka 

 Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy mleko, jogurt i jajka oraz roztopione masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które jest dość zwarte i nie klei się do rąk. Przekładamy je do natłuszczonego pojemnika, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce. Rano dzielimy na 16 części, formujemy bułeczki i przekładamy na blachę. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 13 minut.

1 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Super! Lubię takie delikatne, złamane nabiałem bułeczki.

Prześlij komentarz