Papier nutowy to świetna nazwa dla tych chrupiących paluszków. W czasie pieczenia, z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta powstają fantastyczne, kruche poduchy. U nas nazwane dmuchawcami, bo piekąc się, rosną w oczach. Pomysł na ten chlebek zaczerpnęłam ze strony Mirabbelki i co jakiś czas z przyjemnością do niego wracam. Zwiększyłam ilość mąki, aby cieszyć się chlebkiem nieco dłużej.
Składniki:
400 g mąki pszennej
400 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży instant
240 ml wody
9 g soli
9 g soli
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy dość zwarte, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 0,5-1 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na bardzo cienki placek i kroimy w paski o wymiarach około 3 x 6 cm. Przed rozpoczęciem wałkowania konieczne jest podsypanie blatu/stolnicy mąką. Piekarnik wraz z blachą nagrzewamy do temperatury 200°C, układamy na gorącej blasze paski ciasta i pieczemy przez około 8-10 minut.
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy dość zwarte, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 0,5-1 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na bardzo cienki placek i kroimy w paski o wymiarach około 3 x 6 cm. Przed rozpoczęciem wałkowania konieczne jest podsypanie blatu/stolnicy mąką. Piekarnik wraz z blachą nagrzewamy do temperatury 200°C, układamy na gorącej blasze paski ciasta i pieczemy przez około 8-10 minut.
9 komentarze:
ale świetnie wyglądają :)
U mojej przyjaciółki taka potrawa z dodatkiem maku jest zawsze na wigilię, pod nazwą "łazanki" zresztą :-) Bardzo to pyszne!
Wyglądają fantastycznie :) Prawdziwe "poduszkowce", chociaż nazwa "papier nutowy" też bardzo mi się podoba :) Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Wyglądają przepysznie, a są takie proste. Świetny pomysł.
ale fajnie wyglada:)
Świetne!
jakie świetne!
podobają mi się...;]
Wyglądają bardzo ciekawie:)
Dziękuję Wam! :)
Prześlij komentarz