poniedziałek, 24 stycznia 2011

Papier nutowy


 Papier nutowy to świetna nazwa dla tych chrupiących paluszków. W czasie pieczenia, z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta powstają fantastyczne, kruche poduchy. U nas nazwane dmuchawcami, bo piekąc się, rosną w oczach. Pomysł na ten chlebek zaczerpnęłam ze strony Mirabbelki i co jakiś czas z przyjemnością do niego wracam. Zwiększyłam ilość mąki, aby cieszyć się chlebkiem nieco dłużej.

 Składniki:
400 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży instant
240 ml wody
9 g soli 

 Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy dość zwarte, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 0,5-1 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na bardzo cienki placek i kroimy w paski o wymiarach około 3 x 6 cm. Przed rozpoczęciem wałkowania konieczne jest podsypanie blatu/stolnicy mąką. Piekarnik wraz z blachą nagrzewamy do temperatury 200°C, układamy na gorącej blasze paski ciasta i pieczemy przez około 8-10 minut.

9 komentarze:

chantel pisze...

ale świetnie wyglądają :)

Monika pisze...

U mojej przyjaciółki taka potrawa z dodatkiem maku jest zawsze na wigilię, pod nazwą "łazanki" zresztą :-) Bardzo to pyszne!

Komarka pisze...

Wyglądają fantastycznie :) Prawdziwe "poduszkowce", chociaż nazwa "papier nutowy" też bardzo mi się podoba :) Wypróbuję przy najbliższej okazji.

Ag pisze...

Wyglądają przepysznie, a są takie proste. Świetny pomysł.

aga pisze...

ale fajnie wyglada:)

Sabienne pisze...

Świetne!

Karmel-itka pisze...

jakie świetne!
podobają mi się...;]

Violiśka pisze...

Wyglądają bardzo ciekawie:)

Edyta pisze...

Dziękuję Wam! :)

Prześlij komentarz