poniedziałek, 10 stycznia 2011

Pianka


 Lekki i smaczny deser. Doskonały, gdy mamy nadmiar białek. Do tej pory robiłam z nich bezy, ale pianka jest świetną alternatywą. Podana z wiśniami w syropie smakuje wybornie. Piankę zrobiłam na podstawie przepisu ze strony Moje Gotowanie. Jest bardzo delikatna, dlatego doskonale sprawdza się jako przysmak dla najmłodszych.

 Składniki:
4 białka
600 g serka homogenizowanego waniliowego
5 łyżek mąki
8 łyżeczek cukru
1-2 krople aromatu cytrynowego
szczypta soli

 Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mieszamy z mąką i aromatem, dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Formę keksową z odpinanymi bokami lub tortownicę smarujemy masłem, wylewamy do niej masę. Formę wstawiamy do blachy z wodą i całość pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 40 minut. Wody powinno być na tyle mało, aby nie wlewała się do formy lub tortownicy, a jednocześnie wystarczająco dużo, by nie wyparowała w całości przed ukończeniem pieczenia. Przed podaniem schładzamy piankę przez kilka godzin.

0 komentarze:

Prześlij komentarz