Z przyjemnością wróciłam do chleba, który swego czasu piekłam bardzo często. Churek pięknie wyrasta, jest bardzo delikatny i smaczny. Przepis pochodzi ze strony Mirabbelki i możecie mi wierzyć, że chleb jest zachwycający! Piekąc go, po raz kolejny doszłam do wniosku, że pieczenie chleba to prawdziwa przyjemność...
Składniki:
35 g zakwasu żytniego
135 + 410 g mąki pszennej typ 500
35 g zakwasu żytniego
135 + 410 g mąki pszennej typ 500
80 + 200 g wody
50 g oleju słonecznikowego
1 jajko + 1 białko
12 g soli
1 jajko + 1 białko
12 g soli
Wykonanie:
jeden dzień przed pieczeniem, godz 9:00
Dokarmiamy zakwas.
jeden dzień przed pieczeniem, godz 21:00
Zakwas mieszamy z 80 g wody i 135 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej.
dzień pieczenia, godz 9:00
Jajko mieszamy z olejem i 200 g ciepłej wody. Dodajemy stopniowo 410 g mąki, wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy sól i przygotowany dzień wcześniej zaczyn. Wyrabiamy przez 8 minut. Przekładamy do pojemnika posmarowanego odrobiną oleju i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Wyjmujemy ciasto na blat lekko podsypany mąką, rozciągamy je, składamy jak kopertę, formujemy kulę i ponownie przekładamy do pojemnika na 1-2 godziny. Jeśli ciasto nadal jest nieco lejące się, można rozciągnąć je i złożyć jeszcze raz. Po 1-2 godzinach wyjmujemy ciasto na blat, formujemy prostokąt i rolujemy go wzdłuż dłuższego brzegu. Tak powstały wałek delikatnie wyrabiamy. Jeden jego koniec podkładamy pod jego środek, drugi zakręcamy na zewnątrz, żeby powstała spirala i również podkładamy pod środek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin. Wyrośnięty chleb smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 25 minut.
jeden dzień przed pieczeniem, godz 9:00
Dokarmiamy zakwas.
jeden dzień przed pieczeniem, godz 21:00
Zakwas mieszamy z 80 g wody i 135 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej.
dzień pieczenia, godz 9:00
Jajko mieszamy z olejem i 200 g ciepłej wody. Dodajemy stopniowo 410 g mąki, wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy sól i przygotowany dzień wcześniej zaczyn. Wyrabiamy przez 8 minut. Przekładamy do pojemnika posmarowanego odrobiną oleju i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Wyjmujemy ciasto na blat lekko podsypany mąką, rozciągamy je, składamy jak kopertę, formujemy kulę i ponownie przekładamy do pojemnika na 1-2 godziny. Jeśli ciasto nadal jest nieco lejące się, można rozciągnąć je i złożyć jeszcze raz. Po 1-2 godzinach wyjmujemy ciasto na blat, formujemy prostokąt i rolujemy go wzdłuż dłuższego brzegu. Tak powstały wałek delikatnie wyrabiamy. Jeden jego koniec podkładamy pod jego środek, drugi zakręcamy na zewnątrz, żeby powstała spirala i również podkładamy pod środek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin. Wyrośnięty chleb smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz