Te ciasteczka są idealne na poświąteczny czas. Cukru mają niewiele, więc wyrzuty sumienia, że znów zajadamy łakocie, są nieco mniejsze. Fajna przekąska na leniwy wieczór filmowy.
Składniki na ciasto:
4 szkl mąki pszennej typ 500
1 szkl śmietany 18%
250 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Dodatkowo:
białko do posmarowania ciastek, cukier kryształ do ich posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, margarynę, śmietanę, jajko i żółtko. Siekamy nożem. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę i przekładamy do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na grubość około 0.5 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Wykrawamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, margarynę, śmietanę, jajko i żółtko. Siekamy nożem. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę i przekładamy do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na grubość około 0.5 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Wykrawamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz