wtorek, 4 stycznia 2011

Ciastka półfrancuskie


 Te ciasteczka są idealne na poświąteczny czas. Cukru mają niewiele, więc wyrzuty sumienia, że znów zajadamy łakocie, są nieco mniejsze. Fajna przekąska na leniwy wieczór filmowy.

 Składniki na ciasto:
4 szkl mąki pszennej typ 500
1 szkl śmietany 18%
250 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli 

 Dodatkowo:
białko do posmarowania ciastek, cukier kryształ do ich posypania

 Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, margarynę, śmietanę, jajko i żółtko. Siekamy nożem. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę i przekładamy do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na grubość około 0.5 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Wykrawamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz