To są najlepsze bułeczki drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam! Przepis, do którego wracam, gdy mam ochotę na sprawdzony smakołyk. Tym razem, po nieudanym wypieku z dnia poprzedniego, chciałam mieć pewność, że bułeczki będą i na dodatek będą naprawdę smaczne. Te, od samego początku są bardzo przyjemne w przygotowaniu. Ciasto jest miękkie, ale nie klejące. Pięknie rośnie i łatwo się formuje. Po upieczeniu jest delikatne i lekko kruche. Nie jest zbyt słodkie, a jabłko dodaje mu ładnego aromatu.
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej typ 500
9 g suchych drożdży instant
40 g + 1 łyżeczka cukru
10 g cukru waniliowego
250 ml mleka
125 g margaryny
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
jabłka pokrojone w grubą kostkę
600 g mąki pszennej typ 500
9 g suchych drożdży instant
40 g + 1 łyżeczka cukru
10 g cukru waniliowego
250 ml mleka
125 g margaryny
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
jabłka pokrojone w grubą kostkę
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej pozostałe mleko. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej lekko ciepłe mleko z margaryną, utarte żółtka i drożdże. Wyrabiamy miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, dzielimy na 16 części, formujemy bułeczki z kawałkami jabłka w środku. Układamy bułeczki na blasze, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej do podrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 150°C przez około 25 minut.
Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej pozostałe mleko. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej lekko ciepłe mleko z margaryną, utarte żółtka i drożdże. Wyrabiamy miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, dzielimy na 16 części, formujemy bułeczki z kawałkami jabłka w środku. Układamy bułeczki na blasze, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej do podrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 150°C przez około 25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz