Wigilijna potrawa, która w inne dni również jest u nas mile widziana. Niezwykle prosta w przygotowaniu, lekko słodka, owocowa dzięki dodanym do niej jabłkom i śliwkom. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki mocno sobą przejdą. Jest idealną przekąską, choć jako lekki obiad też doskonale się sprawdza.
Składniki:
2 szkl kaszy jęczmiennej
7 szkl wody
3 duże jabłka
250 g suszonych śliwek
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, w zależności od kwaśności jabłek)
cukier, sól
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinna być gęsta, ale nie sypka. Dodajemy śliwki i pokrojone w grubą kostkę (2-3 cm) jabłka. Gotujemy kilkanaście minut cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Jabłka i śliwki powinny być lekko rozgotowane, a całość nieco słodkawa.
0 komentarze:
Prześlij komentarz