sobota, 15 stycznia 2011

Pierogi Teściowej


 Wyjątkowo trudno jest zrobić coś tak dobrze jak Mama, jednak tym razem zdecydowanie się udało. I choć należałoby nazwać je pączkami, to przyjęto mówić na nie pierogi i niech tak zostanie. Jest to pyszny obiad połączony z deserem.
 

 Składniki na ciasto:
1 szkl jogurtu naturalnego
400 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
szczypta soli
 Składniki na farsz:
250 g twarogu (suchego)
cukier do smaku
 Dodatkowo:
olej słonecznikowy do smażenia

 Wykonanie:
Jogurt podgrzewamy, uważając aby się nie zważył. Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach podgrzanego jogurtu i odstawiamy na kilka minut. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i szczyptą soli. Dodajemy do niej drożdże, resztę jogurtu i wyrabiamy miękkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1-2 godziny. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, delikatnie wałkujemy na grubość około 1 cm i dzielimy na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat ciasta wykładamy 1-2 łyżeczki farszu, formujemy okrągłe pierogi (jak pączki) i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte pierogi smażymy z każdej strony na małym ogniu w dość dużej ilości oleju.

0 komentarze:

Prześlij komentarz