poniedziałek, 17 stycznia 2011

Rogale


 Dziś bohaterami są rogale, które nie raz ratowały życie. Szybkie w przygotowaniu, uniwersalne jeśli chodzi o dodatki i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków i choć nazywają się zwyczajnie, są zdecydowanie niezwykłe.. Zawsze znikają wyjątkowo szybko. Nie wiem jak smakują na drugi dzień, bo nigdy do tego czasu nie dotrwały, ale w dniu pieczenia są miękkie, puszyste i delikatne.

 Składniki:
400 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
250 ml wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
9 g soli 
 Dodatkowo:
2-3 łyżki wody
0,5 łyżeczki cukru pudru 

 Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy stopniowo wodę i olej. Wyrabiamy miękkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wałkujemy na okrąg i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ciasta zwijamy zaczynając od dłuższego boku, formując w ten sposób rogala. Układamy na blasze, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez około 20 minut. Przed pieczeniem piekarnik spryskujemy wodą lub na jego dno wsypujemy 2-3 kostki lodu.

6 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Zdaje się, że robiłam te rogaliki i mogę potierdzić to coo nich napisalaś:)

Arvén pisze...

Nigdy nie piekłam rogalików z tego właśnie przepisu - ale jako drobne wypieki plasują się w czołówce moich ukochanych :-)

aga pisze...

wygladaja bardzo smakowicie:)

Panna Malwinna pisze...

a za mną ostatnio w niedzielę rogale chodziły;)

feeriasmakow pisze...

Już od dawna myślę o rogalach, twoje wyglądają pysznie.

Edyta pisze...

Te rogale są naprawdę pyszne, a do tego bardzo "wdzięczne".. zawsze się udają :)

Prześlij komentarz