Domowa wędlina jest pyszna, ale po dodaniu rodzynek i śliwek powstaje obiad, który bije wszystko na głowę. Sos jest bardzo aromatyczny, mocno doprawiony. Suszone owoce świetnie go ożywiają, dodając odrobinę słodyczy. Mięso, dzięki temu, że jest duszone w sosie, jest miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Prawdziwie królewski obiad!
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej przygotowanej wg:
http://zielona-sofa.blogspot.com/2011/01/szynka.html
Sos:
sos pozostały po pieczeniu szynki
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pieprz
woda
1 kg szynki wieprzowej przygotowanej wg:
http://zielona-sofa.blogspot.com/2011/01/szynka.html
Sos:
sos pozostały po pieczeniu szynki
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pieprz
woda
Wykonanie:
Upieczoną i ostudzoną szynkę kroimy w grube plastry. Do sosu pozostałego po pieczeniu szynki dolewamy szklankę wody, dodajemy rodzynki, śliwki, koncentrat pomidorowy i pieprz do smaku. Dusimy szynkę około 1 godzinę, dolewając wodę jeśli jest to konieczne.
4 komentarze:
ale to apetycznie wygląda;-) świetna propozycja ,
wygląda bardzo smacznie
pozdrawiam
bardzo pyszny ten owocowy dodatek!
miesko w takim sosiku smakuje na pewno rewelacyjnie:)
Sosik jest bardzo prosty, a smak ma naprawdę niepowtarzalny. Polecam!
Prześlij komentarz