czwartek, 27 stycznia 2011

Szynka w sosie rodzynkowo-śliwkowym


  Domowa wędlina jest pyszna, ale po dodaniu rodzynek i śliwek powstaje obiad, który bije wszystko na głowę. Sos jest bardzo aromatyczny, mocno doprawiony. Suszone owoce świetnie go ożywiają, dodając odrobinę słodyczy. Mięso, dzięki temu, że jest duszone w sosie, jest miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Prawdziwie królewski obiad!

 Składniki:
1 kg szynki wieprzowej przygotowanej wg:
http://zielona-sofa.blogspot.com/2011/01/szynka.html

 Sos:
sos pozostały po pieczeniu szynki
garść rodzynek
garść suszonych śliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pieprz
woda

 Wykonanie:
Upieczoną i ostudzoną szynkę kroimy w grube plastry. Do sosu pozostałego po pieczeniu szynki dolewamy szklankę wody, dodajemy rodzynki, śliwki, koncentrat pomidorowy i pieprz do smaku. Dusimy szynkę około 1 godzinę, dolewając wodę jeśli jest to konieczne.

4 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

ale to apetycznie wygląda;-) świetna propozycja ,
wygląda bardzo smacznie
pozdrawiam

asieja pisze...

bardzo pyszny ten owocowy dodatek!

aga pisze...

miesko w takim sosiku smakuje na pewno rewelacyjnie:)

Edyta pisze...

Sosik jest bardzo prosty, a smak ma naprawdę niepowtarzalny. Polecam!

Prześlij komentarz