Ten chleb jest absolutnie rewelacyjny! Przepis pokazała Aga na swojej stronie Kulinarne Spotkania. Aga, dziękuję! Dostosowałam ilości składników do wielkości swojej formy i to jest moja jedyna zmiana. Chlebek jest bardzo szybki i smaczny. Tak mi posmakował, że jutro znów zamierzam go upiec. Nie wiem czy to za sprawą mąki pełnoziarnistej, czy odrobiny dodanego octu, ale chleb jest przepyszny. Miękki i wilgotny w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz... Bajka!
Składniki:
2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szkl mąki pszennej typ 650
2 szkl ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży instant
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki soli
2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szkl mąki pszennej typ 650
2 szkl ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży instant
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Drożdże i cukier mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia. Do pozostałej wody dodajemy olej i ocet. Dodajemy podrośnięte drożdże i mąkę pełnoziarnistą. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy sól i mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksowej o długości 40 cm i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto powinno wypełnić formę, którą przed włożeniem do niej ciasta, smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 185°C przez około 30 minut.
7 komentarze:
Piekłam i potwierdzam. Jest pyszny!
Oj, przydałoby się upiec chlebuś, oj przydałoby się. A jeszcze pełnoziarnisty...
Nardzo lubię takie pełnoziarniste bochenki!
super wyszedl Ci chlebek:) wyglada tak smakowicie, ze nabralam ochoty na kolejne pieczenie:)
uwielbiam domowe pieczywo;) wygląda świetnie
domowe bochenki.. najpyszniejsze.
uwielbiam pieczywo domowe.
a Twój chleb tak pięknie wygląda...
Prześlij komentarz