Bardzo lubię mieszankę tak smakowitych rzeczy. Duża porcja warzyw, do tego tuńczyk i jajko, a wszystko ubrane w świeży chlebek. Pyszności! Ciasto zrobiłam według przepisu Pauli, a nadzienie to zbiór smaków, które bardzo lubię. Mocno doprawione sosy dopełniają całości. Wprowadziłam małą zmianę, dając do ciasta mniej drożdży. Nie zaszkodziło to chlebkom, bo wyrosły ładnie i smakowały świetnie.
Składniki na ciasto:
225 g mąki pszennej
225 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży instant
5 g soli
1 łyżka oliwy z oliwek
120 ml letniej wody
Sosy:
pomidorowy:
pomidory w zalewie lub przecier pomidorowy
1 łyżka masła
bazylia, oregano
sól, pieprz
Pomidory dusimy krótko na maśle, dodajemy przyprawy. Miksujemy całość i dusimy do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
5 g soli
1 łyżka oliwy z oliwek
120 ml letniej wody
Składniki na nadzienie:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
0,5 czerwonej papryki
0,5 małej kapusty pekińskiej
2 jajka
2 małe ogórki konserwowe
sos pomidorowy
sos śmietanowy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
0,5 czerwonej papryki
0,5 małej kapusty pekińskiej
2 jajka
2 małe ogórki konserwowe
sos pomidorowy
sos śmietanowy
Sosy:
pomidorowy:
pomidory w zalewie lub przecier pomidorowy
1 łyżka masła
bazylia, oregano
sól, pieprz
Pomidory dusimy krótko na maśle, dodajemy przyprawy. Miksujemy całość i dusimy do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
śmietanowy:
4 łyżki śmietany
0,5 łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4 łyżki śmietany
0,5 łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Dzielimy ciasto na 4 części, każdą wałkujemy na placek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 8 minut. Wyjmujemy, nacinamy kieszonkę i napełniamy nadzieniem i sosami.
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Dzielimy ciasto na 4 części, każdą wałkujemy na placek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 8 minut. Wyjmujemy, nacinamy kieszonkę i napełniamy nadzieniem i sosami.
6 komentarze:
pycha jedzonko:) zazwyczaj wykorzystuje kurczaka, ale z tym tunczykiem to tez smaczny pomysl:)
Zawsze kupowałam chlebki pita - nie pomyślałam o tym, żeby upiec je samemu, a daje to przecież tyle radości :-) Świetne nadzienie, jakoś nigdy nie wykorzystywałam tuńczyka.
ale mi narobiłaś ochoty na taką pitę :) cieszę się, że chlebki były smaczne!
u mnie wczoraj była pita z shawarmą. ale o sosiku to ja nie pomyślałam, następnym razem też zrobię dobry sosik;)
Tuńczyk świetnie pasuje do papryki, jajka i kapusty pekińskiej. Stąd pomysł na takie właśnie nadzienie.
O! zjadłabym taka kanapkę!:)
Muszę w końcu upiec pitę!
Prześlij komentarz