czwartek, 10 lutego 2011

Zupa ziemniaczana


 Dziś u nas poczciwa ziemniaczanka, doskonała na zimowy obiad. Podpatrzona dawno temu u Roberta Makłowicza w jego podróżach kulinarnych. Zupa jest lekko czosnkowa, z dużą ilością ziemniaków i kminku. Smaczku dodaje podsmażony boczek, a całość uzupełnia słodka papryka. Zupa jest pyszna i pożywna, a do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Zjedliśmy ją z ogromną przyjemnością. Po długim, mroźnym spacerze smakowała wyjątkowo!

 Składniki na wywar warzywny:
2 litry wody
2 średnie marchewki
1 pietruszka
ćwiartka małego selera
0,5 małej cebuli
1 duży liść kapusty włoskiej
5 ziaren pieprzu czarnego
1 ziarenko ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
 Składniki na zupę:
wywar warzywny
4 duże ziemniaki
5 grubych plastrów boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
1 łyżeczka kminku mielonego
50 g mąki
1 łyżka masła
 Dodatkowo: 
odrobina koperku na każdy talerz

 Wykonanie:
Gotujemy wywar warzywny. Odcedzamy go i doprawiamy solą i pieprzem. Boczek kroimy w małą kostkę i przysmażamy na patelni. Odstawiamy. Do boczku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę i kminek. Wszystko to wrzucamy do wywaru i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, dodajemy do wywaru z boczkiem i gotujemy do miękkości. Pod koniec zaprawiamy zupę zasmażką z mąki i masła. W tym celu roztapiamy masło na patelni, dodajemy połowę z podanej mąki i krótko ją zasmażamy cały czas mieszając. Zasmażkę mieszamy z pozostałą mąką i rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlewamy do gotującej się zupy i doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed podaniem posypujemy zupę niewielką ilością koperku.

3 komentarze:

aga pisze...

wyglada bardzo smakowicie:)

Arvén pisze...

Zupa po długim spacerze to jest to :-)

Ag pisze...

Zupa ziemniaczana to hit mojej cioci, która potrafiła zrobić najlepszą ziemniaczankę po tej stronie Atlantyku :)

Prześlij komentarz