poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Kotlety ryżowe ze szpinakiem


 Mam coś dla wielbicieli szpinaku. Będą zadowoleni, bo kotleciki są przepyszne! Świetnie smakują w dzień smażenia, ale odgrzane są równie dobre. Zachwalany przepis przywiozłam z kolejnej wizyty u rodziny. Czekał na swoją kolej w mojej kuchni, ale już wiem, że zagości w niej na stałe. Kotleciki są zaskakująco dobre, wszystkim smakują, wszyscy chcą dokładkę. Podane z pokrojonymi na ćwiartki świeżymi pomidorami tworzą wspaniałe danie!

 Składniki:
250 g kleistego ryżu
2 jaja
70 g sera białego lub bryndzy
2 łyżki bułki tartej
10 g bazylii
100 g szpinaku
4 łyżki masła
1 większy ząbek czosnku
chili oraz sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia (powinna być delikatna w smaku, niezbyt kwaśna)

 Wykonanie:
Ryż płuczemy i wrzucamy do 3/4 litra wrzącej, osolonej wody. Gotujemy mieszając, aż woda całkowicie wsiąknie w ryż, który może być nieco kleisty. Zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Osączamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy czosnek pokrojony na 3-4 części. Smażymy krótko, po czym czosnek wyrzucamy, a do masła dodajemy szpinak. Smażymy, aż szpinak będzie miękki. Zimny ryż mieszamy z bułką tartą, posiekaną drobno bazylią i serem. Dodajemy szpinak i chili. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu mieszamy z jajkami i smażymy kotleciki obtoczone w bułce tartej.

2 komentarze:

basiaP pisze...

Fajne kotleciki - mam nadzieję, że je wkrótce wypróbuję:)

Konsti pisze...

Bardzo zgrabne i apetyczne kotleciki! POtwierdzam, ze smaczne, robie bardzo podobne, tylko polska bryndze zastepuje jakims podobnym w smaku wloskim serem:)
Pozdrawiam serdecznie.

Prześlij komentarz