Uwielbiam wracać do domu, w którym pachnie świeżo upieczonymi ciasteczkami. Takimi, które znikają w ekspresowym tempie, mają zabawne kształty, są delikatne i pyszne. Te serduszka, gwiazdki i misie ulepione z ciasta niosą ze sobą dużo radości i ciepła. Polecam!
Składniki na ciasto:
270 g mąki pszennej
270 g mąki pszennej
250 g masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 jajko
cukier do posypania po wierzchu
5 łyżek gęstej śmietany
1 jajko
cukier do posypania po wierzchu
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, śmietany i żółtka. Wałkujemy na niezbyt cienki placek i wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy z termoobiegiem przez około 10-15 minut, do zrumienienia.
3 komentarze:
Proste i przepyszne! Uwielbiam takie ciacha!
Prosty przepis a i tak wyglądają obłędnie ;)
Bardzo lubię klasykę w Twoim wykonaniu:-)
Prześlij komentarz