Niedzielny obiad był pyszny. Skorzystałam z niezawodnych "Przepisów Pani Luśki". Każde danie z tej małej książeczki jest bardzo udane i tym razem nie mogło być inaczej. Rolady są bardzo delikatne i lekkie, a ogórek dodaje im wyrazistości. Sos również dużo zyskał po dodaniu soku z ogórków. Myślę, że z tego pomysłu skorzystam jeszcze nie raz. Roladki podałam z pieczonym kalafiorem i ten wybór był strzałem w dziesiątkę!
Składniki:
400 g mieszanego mięsa mielonego
150 g ziemniaków
150 g ogórków kiszonych
1 jajko
0,5 szkl śmietany 18%
sól, pieprz
olej słonecznikowy
Sos:
1,5 szkl bulionu mięsno-warzywnego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki papryki w proszku
2 łyżki soku z ogórków kiszonych
sól, pieprz
kilka łyżek zimnej wody
400 g mieszanego mięsa mielonego
150 g ziemniaków
150 g ogórków kiszonych
1 jajko
0,5 szkl śmietany 18%
sól, pieprz
olej słonecznikowy
Sos:
1,5 szkl bulionu mięsno-warzywnego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki papryki w proszku
2 łyżki soku z ogórków kiszonych
sól, pieprz
kilka łyżek zimnej wody
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i po ostudzeniu ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone mieszamy z ziemniakami, jajkiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Mięso dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy niewielki placek, wykładamy na niego część pokrojonych ogórków i formujemy roladę. Obsmażamy rolady na rozgrzanym oleju. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niego sok z ogórków, masło i rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Do gotującego się sosu przekładamy rolady i dusimy około 20 minut na małym ogniu.
2 komentarze:
ciekawy sposob na mieso mielone :)
Wygląda na prawdziwy, solidny, pyszny i pięknie pachnący obiad domowy, a sos z dodatkiem soku z ogórków-świetny!
Prześlij komentarz