W tym roku wybrałam tort, który jest pyszny i bardzo przyjemny w przygotowaniu. Inspiracją był przepiękny tort ze strony Moje Wypieki, który zachwycił mnie, gdy tylko go zobaczyłam. Pozostało jedynie czekać na odpowiednią okazję, aby go upiec. Użyłam domowych wiśni w syropie, które mają w sobie sporo słodyczy. Zmniejszyłam więc nieco ilość cukru w cieście i bitej śmietanie. Efekt był zniewalający. Tort nie był za słodki, lekki i niesamowicie smaczny. Ciasto upiekłam z przepisu na zachwalany biszkopt, który faktycznie okazał się świetny w tej roli. Polecam zarówno biszkopt, którego pieczenie kończy się w dość niezwykły sposób, jak i wspaniały tort.
Składniki na ciasto (do przekrojenia na 3 blaty o średnicy 28cm):
9 jajek
285 g cukru
85 g mąki ziemniaczanej
170 g mąki pszennej
60 g kakao
szczypta soli
Składniki na masę wiśniową:
600 g wiśni w syropie (użyłam domowych)
100 ml wody
70 ml syropu z wiśni
50 ml nalewki wiśniowej (użyłam domowej nalewki)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na poncz:
50 ml nalewki wiśniowej
50 ml syropu z wiśni
50 ml wody
Składniki na bitą śmietanę:
1 l śmietanki 36% (użyłam śmietanki łowickiej UHT)
4 łyżki cukru pudru
4 opakowania śmietan-fix (po 9 g każde)
9 jajek
285 g cukru
85 g mąki ziemniaczanej
170 g mąki pszennej
60 g kakao
szczypta soli
Składniki na masę wiśniową:
600 g wiśni w syropie (użyłam domowych)
100 ml wody
70 ml syropu z wiśni
50 ml nalewki wiśniowej (użyłam domowej nalewki)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na poncz:
50 ml nalewki wiśniowej
50 ml syropu z wiśni
50 ml wody
Składniki na bitą śmietanę:
1 l śmietanki 36% (użyłam śmietanki łowickiej UHT)
4 łyżki cukru pudru
4 opakowania śmietan-fix (po 9 g każde)
Wykonanie blatów:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Do piany dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą mąki z kakao i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 165-170°C przez około 30-35 minut (z termoobiegiem, lub górna i dolna płyta do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i w tortownicy z wysokości około 60 cm dwukrotnie upuszczamy na podłogę (na koc lub coś lekko tłumiącego uderzenie). Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto dzielimy na 3 blaty.
Wykonanie masy:
Wszystkie składniki masy (oprócz wiśni) dokładnie mieszamy, mieszając podgrzewamy i gotujemy przez chwilę jak kisiel. Pod koniec dodajemy wiśnie, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie bitej śmietany:
250 ml schłodzonej śmietanki krótko ubijamy, dodajemy 1 opakowanie śmietan-fix i 1 łyżkę cukru pudru. Ubijamy nadal do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jest to porcja bitej śmietany na jeden blat. Ostatnią porcją dekorujemy bok tortu i wykorzystujemy do jego przyozdobienia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Do piany dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą mąki z kakao i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 165-170°C przez około 30-35 minut (z termoobiegiem, lub górna i dolna płyta do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i w tortownicy z wysokości około 60 cm dwukrotnie upuszczamy na podłogę (na koc lub coś lekko tłumiącego uderzenie). Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto dzielimy na 3 blaty.
Wykonanie masy:
Wszystkie składniki masy (oprócz wiśni) dokładnie mieszamy, mieszając podgrzewamy i gotujemy przez chwilę jak kisiel. Pod koniec dodajemy wiśnie, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie bitej śmietany:
250 ml schłodzonej śmietanki krótko ubijamy, dodajemy 1 opakowanie śmietan-fix i 1 łyżkę cukru pudru. Ubijamy nadal do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jest to porcja bitej śmietany na jeden blat. Ostatnią porcją dekorujemy bok tortu i wykorzystujemy do jego przyozdobienia.
Składanie tortu:
Pierwszy blat przekładamy na paterę, nasączamy ponczem (50ml). Wykładamy połowę masy wiśniowej i porcję ubitej śmietany (z 250 ml śmietanki). Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy go ponczem (50ml), wykładamy pozostałą masę wiśniową i kolejną porcję ubitej śmietany. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go pozostałym ponczem i dekorujemy kolejną porcją bitej śmietany. Ostatnią porcją bitej śmietany dekorujemy bok tortu. Całość przyozdabiamy według uznania (wiórkami czekolady, wiśniami itp.) Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
Pierwszy blat przekładamy na paterę, nasączamy ponczem (50ml). Wykładamy połowę masy wiśniowej i porcję ubitej śmietany (z 250 ml śmietanki). Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy go ponczem (50ml), wykładamy pozostałą masę wiśniową i kolejną porcję ubitej śmietany. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go pozostałym ponczem i dekorujemy kolejną porcją bitej śmietany. Ostatnią porcją bitej śmietany dekorujemy bok tortu. Całość przyozdabiamy według uznania (wiórkami czekolady, wiśniami itp.) Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
0 komentarze:
Prześlij komentarz